Proiectul eTwinning „OUR STORY, OUR HISTORY”,

o poveste despre rădăcini, aripi, interculturalitate, toleranță, incluziune, colaborare strânsă și îmbogățire spirituală

Vara lui 2021 nu-și luase încă rămas bun de la noi când, împreună cu profesori și elevi din 15 țări europene am hotărât sa pornim într-o călătorie frumoasă la care ne-au invitat cu inima deschisă pentru a ne face cunoscute și a cunoaște rădăcinile adânc împlântate în istorie ale poporului nostru și ale celor ale partenerilor noștri, inițiatoarele proiectului „Our Story, Our History”, prof. Corina Valentina Voicu de la Colegiul Tehnic Aiud, județul Alba si prof. Meltem Yilmaz, Kandıra Anadolu Lisesi din Kandıra, Turcia.

În miez de august ne-am întâlnit pe platforma e-Twinning si ne-am prezentat noi și locurile frumoase din care venim. Ne-am împrietenit, ne-am exprimat așteptările în chestionarele de debut al proiectului, ne-am pus de acord asupra sarcinilor de lucru, am stabilit echipe din țări diferite, am creionat activitățile colaborative si ne-am lansat in călătoria pe firul istoriei. Pentru echipa Școlii Gimnaziale « Ștefan cel Mare » din Alexandria acest proiect a fost unul extrem de agreabil si fructuos.

De-a lungul proiectului, care s-a derulat pe tot parcursul anului școlar 2021-2022, elevii au desfășurat diverse activități colaborative în echipe mixte formate din elevi din țări diferite prin care și-au dezvoltat imaginația, creativitatea (concepând diverse produse – logo-uri, postere, desene/picturi, felicitări, decorațiuni, videoclipuri, jocuri, cărți colaborative, prezentări colaborative) și spiritul de echipă, și-au ameliorat nivelul de utilizare a limbii engleze (schimburile dintre participanți efectuându-se în limba

engleză) și a instrumentelor Web 2.0 în crearea sarcinilor, și-au îmbogățit cultura generală cu elemente legate de istoria popoarelor din care provin participanții la proiect: locuri cu rezonanță istorică, personalități marcante în istoria popoarelor partenere, legende, tradiții, costume populare, sărbătorirea zilelor naționale. Lucrul în echipe mixte a fost extraordinar de bine primit și i-a făcut pe elevi să se împrietenească, iar produsele create împreună (cărți colaborative în Story Jumper, Book Creator, Ourboox, galerie în Google Presentation cu costumele tradiționale specifice țărilor partenere, poeme acrostihuri, videoclipuri cu sărbătorirea zilelor naționale, colecții Wakelet dedicate sărbătorilor de Crăciun, Paste si zilei de 9 mai- Ziua Europei si ziua eTwinning) sunt demne de admirat.

Participarea la acest proiect a însemnat atât pentru profesori, cât şi pentru elevi o permanentă provocare a motivației, creativității și implicării elevilor, o experiență de învățare valoroasă şi o nouă abordare educativă menită să lărgească orizontul de cunoaștere și să stimuleze dorința de învățare pe tot parcursul vieții a celor implicați.

Grație eTwinning, cadre didactice și elevi din şcolile ţărilor europene pot beneficia de o experiență de învățare deosebită folosind platforma eTwinning prin care se promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei.

C.P.P.E., Prof. Dobrin Paula