Povestea noastră europeană continuă în...școala noastra eTwinning
“Şcolile să fie nimic altceva, decât ateliere pline de activitate. Numai astfel vor putea să probeze toţi, în propria lor practică, adevărul că învăţând pe alţii ne învăţăm pe noi înşine.” Jan Amos Comenius
Pornind de la ideea că școala are misiunea de a permite fiecărui copil să crească, să-şi dezvolte spiritul, corpul şi inima, adică inteligenţa, sensibilitatea, creativitatea, să permită copiilor să înveţe să trăiască împreună, unii cu alţii, cu persoane diferite, să-şi poată ocupa progresiv locul în societate, să poată deveni cetăţeni activi, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria, aflată în acest an școlar pe lista școlilor care au obținut titlul european „Școală eTwinning”, continuă, cu entuziasm și conștiinciozitate, seria de parteneriate școlare europene.
Astfel, deși foarte mici, dar foarte curioși și activi, elevii clasei pregătitoare A, coordonați de P.I.P. Anghel Elena-Angelica, alături de elevii clasei a II-a D, coordonați de P.I.P. Matei Florinela, dar și elevii claselor a VI-a C, a VIII-a A și B, coordonați de prof. Dobrin Paula Daniela, sunt implicați în acest an școlar în mai multe proiecte eTwinning, cu tematică variată, fiecare dintre ele vizând formarea şi dezvoltarea unor competenţe din arii variate:
„Different cultures, the same emotions” este primul proiect eTwinning în care școala noastră este fondator. Alături de un partener din Turcia, Gürcan Erden, și o echipă de profesori din 10 țări europene, România, Turcia, Italia, Spania, Portugalia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Polonia, Grecia, ne-am propus prin acest proiect formarea și consolidarea abilităților cu rol de factori de protecție în prevenirea dezechilibrului emoțional, punând accent pe conștientizarea de sine, abilitățile de comunicare asertivă, gestionarea emoțiilor negative, capacitatea de a lua decizii pentru o dezvoltare sănătoasă. Acest proiect este axat pe dezvoltarea a cinci competențe cheie: autocunoaștere, auto-stăpânire, conștientizare socială, capacitatea de a lua decizii responsabile și gestionarea relațiilor interpersonale.
Un proiect ce are ca tematică protecția mediului înconjurător este „Green Schools and Flowers”, avându-i fondatori pe Hatice Yavuzyilmaz din Turcia și Ana Novikiene din Lituania. proiect la care participă profesori din România, Turcia, Lituania și Cehia. La acest proiect, din școala noastră, participă elevii clasei pregătitoare A, coordonați de P.I.P. Anghel Elena-Angelica, și elevii clasei a II-a D, coordonați de P.I.P Matei Florinela.
„My Fairy Tale World” este un proiect eTwinning despre beneficiile nenumărate ale basmelor asupra dezvoltării personalității copiilor, avându-i fondatori pe Hatice Yavuzyilmaz din Turcia și Tilore Kortner din România, alături de alte școli din Turcia, Grecia, Bulgaria și România. Școala noastră, în calitate de membru în acest proiect, este reprezentată de elevii clasei pregătitoare A, coordonați de P.I.P. Anghel Elena-Angelica, și elevii clasei a II-a D, coordonați de P.I.P Matei Florinela.
Gamificarea, un concept ce combină jocurile cu tehnologia, reprezintă o nouă provocare didactică care necesită angajarea elevilor, stimularea interesului acestora, dar în același timp păstrarea atenției elevului și menținerea unei atitudini pozitive față de mediul în care se află. Proiectul „Gamification”, care are fondatori pe Ivona Brkovic din Croația și pe Tomi Romero de Avila din Spania, la care participă elevii clasei pregătitoare A, coordonați de P.I.P. Anghel Elena-Angelica, alături de foarte multe școli din Turcia, Croația, România, Italia, Grecia, Spania, Bosnia-Herțegovina, Lituania, Cehia, își propune să facă schimb de experiențe și cunoștințe despre această nouă provocare didactică.
De la începutul existenței sale, omul a fost în mijlocul naturii folosind toate darurile ei. Protejarea planetei „Pământ”, casa noastră a tuturor, este o problemă care trebuie să ne preocupe pe toți, adulți și copii, deoarece fenomenele de poluare nu cunosc distanțe și nu țin cont de granițe. De aceea, este necesară formarea conștientizării și a comportamentului ecologic prin orice demers educațional. Educația pentru mediu și educația pentru dezvoltare durabilă sunt recunoscute ca priorități educaționale necesare pentru formarea viitorilor cetățeni activi și conștienți de valoarea inestimabilă a mediului și a resurselor acestuia.
„Green Planet” este un proiect fondat de Moț Cornelia Alina din România și Elvan Yetkin din Turcia, proiect la care participă elevii clasei a VI-a C, coordonați de prof. Dobrin Paula, alături de școli din Romania, Turcia, Polonia, Grecia, Spania, Croația, Lituania, Moldova, Armenia, Portugalia, Albania, Italia, Macedonia, Georgia, Bosnia-Herțegovina. Scopul proiectului „Green Planet” este acela de a sensibiliza copiii la sustenabilitatea mediului, de a-i face din ce în ce mai conștienți de consecințele acțiunilor umane asupra mediului și de a-i învăța să adopte stiluri de viață durabile.
„Unity in Diversity” este un proiect eTwinning la care participă elevi ai claselor a VIII-a A și B, coordonați de prof. Dobrin Paula, alături de profesorii fondatori Voicu Corina Valentina din România și Emine Kaya din Turcia și de celelalte școli partenere din Turcia, România, Grecia, Italia, Croația, Ucraina, Franța, Albania, Georgia. Acest proiect vizează descoperirea sensului sloganului Uniunii Europene –„Unitate în diversitate”, cunoașterea simbolurilor europene și dezvoltarea abilităților specifice secolului XXI, necesare oricărui cetățean european.
Parteneriatele europene rămân promotoarele inovației continue a repertoriului didactic, un element pilon ale dezvoltării instituționale, o deschidere evidentă spre dimensiunea europeană. Învățarea interactivă, colaborarea cu elevi din alte școli similare europene, exersarea limbilor străine, dezvoltarea gândirii critice, a abilităților TIC și a lucrului în echipă sunt doar câteva din avantajele pe care le are un elev implicat într-un proiect eTwinning.
A fi școală eTwinning este o responsabilitate pe care noi, cei care am obținut această distincție, o avem față de alte școli, alte cadre didactice, alți elevi, alți părinți pe care să îi ghidăm și cărora să le arătăm că eTwinning înseamnă predare-învățare-evaluare, dar mai ales înseamnă comunicare, colaborare, gândire critică, dorința de cunoaștere, dorința de a schimba lucrurile în bine.
P.I.P. Anghel Elena Angelica,
Prof. Dobrin Paula Daniela,
Șc. Gimn. “Ștefan cel Mare” Alexandria